KFUM-Spejderne på Ærø

KFUM-Spejderne på Ærø

A Scout is never taken by surprise: He knows exactly what to do when anything unexpected happen.

Kniven

Hvorfor skal vi gå med kniv som spejder? Er det nødvendigt og kan det ikke være lige meget.

Det mener vi ikke, da kniven er et af vores vigtigste redskaber. Uden den ville meget af vores arbejde falde sammen. Måske ikke sådan bogstavligt, men den er et utroligt vigtigt stykke værktøj for en spejder.

Når man bliver ulv, så er det noget af det første børnene spørger efter. De vil gerne have et knivbevis, så de kan bære kniv.

For det man kan bære en kniv og bruge en kniv forsvarligt, viser at man er villig til at få et ansvar, og samtidig også aflevere den igen, hvis man ikke kan leve op til det ansvar.

Derfor syntes vi at det er vigtigt at børn for en ordentlig undervisning i at bruge en kniv. De skal kunne bruge den ordenligt og ikke løbe rundt med den, som var det et stykke legetøj.

Men de skal også have en ordentlig undervisning i hvad for kniv man skal købe.

Vi har set Rambo knive, halve sabler og vilde Hollywood film knive. Det er ikke en ordentlig kniv. De høre hjemme på fars væg og skal ikke ud til et spejder møde.

Knive som mange gange sælges som “Jagt” knive, er heller ikke altid gode at have med. De er gode til hvis man er Amerikaner og skal imponere de andre jagtkammerater. Men til spejder virker de ikke.

Jeg siger ikke at de typer knive som mange gange har en “Bowie” facon, ikke kan bruges. De kan være meget gode knive, men vores erfaring er at de meget spidse spidser ødelægger mere end de gavner. Når man skal smøre brød, så skære de hul på smørpakken. De har en tildens til at få skæret hul i en skede, når man stikker sin kniv ned i den. Vi ved godt at det kan man gøre med alle knive, men jo mere spids, jo lettere er det at stikke den igennem læder. Vi har set mange skeder som er blevet skåret igennem, fordi vi som voksen siger til børnene at de skal sidde ned og snitte. Når de så er færdige skal de kmme kniven i skeden, inden de rejser sig op. Det er i vores verden det helt rigtige at gøre. Men man skal så have lært børnene at kigge ned på sin skede, inden de fører deres kniv i skeden. Grunden til det er at det er tit de får sat sig på den  og den bøjer ind under låret. Der ved kommer de til at stikke kniven igennem skeden.

Det er tit set ved de små Mora knive, som jo er en meget fin lille spejderkniv.

Vi vil underneden vise lidt billeder af hvad vi mener er gode spejderknive og ikke så gode spejderknive. Vi siger ikke knivene er dårlige, da knive har hvert sit formål. Der findes knive til jagt, fiskeri, spejder, dykning, politi, redning, brandvæsen, militær, pynt og mange andre ting. Derfor er det ikke sikkert at bare fordi vi syntes en kniv ikke er god til spejder, at den f.eks. er  dårlig til militær brug.